Kıdem tazminatı - An Overview

Kıdem tazminatı almaya hak kazanmak; işçi, işveren ve iş10 çıkarılma ile ilgili bazı kriterlere dayansa da bu kriterler dışında bazı özel durumlarda da kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği konusu farklılık gösterebilir. Bu istisnai durumları maddeler halinde kısaca inceleyelim.

Burada kıdem tazimatının ödenmemesi durumunda nasıl bir yaptırım uygulanacağı belli değildir. Bunun ödenmesini temin için hem teşviklerden yararlanma şartları arasına kıdem tazminatı primlerinin ödenmesi hem de devlet yardım ve SGK-Vergi teşvik ve destekleri ile kamunun yapacağı ödemelerde kıdem tazminatı primi borcu olmama şartworkı getirilebilir.

Davacı tanıklarının iş sözleşmesinin nasıl sona erdiğine ilişkin bilgilerinin olmadığı, davacı ile aynı iş yerinde çalışan davalı tanığının ise davacının kendi isteği ile iş yerinden ayrıldığını, dükkan açmak istediğini ve ayrıldıktan sonra da açtığını beyan ettiği görülmüştür.

İşverenin işçinin ya da onun aile bireylerinden birinin namus ve şerefine karşı olumsuz sözler söylemesi

İşçi, iş akdi yapılırken kendisinin nitelikleri, iş bilgisi, yetenekleri ve tecrübesi konusunda işverene doğru bilgi vermek zorundadır. İşçinin yanlış bilgi vermesi ve verdiği yanlış bilginin iş akdinin gereklerinin yerine getirilip getirilmemesi hususunda önem arz etmesi halinde işveren iş akdini fesheder ve işçi kıdem tazminatı alamaz.

İş sözleşmesi işveren tarafından tek taraflı olarak feshedilen bir çalışanın, yasal haklarını nasıl alacağına dair birçOkay sorusu vardır ve bu sorulara cevap arar.

TBMM’deki oturumda söz alan İbrahim Özdiş, çalışanların en temel hakkı olan kıdem tazminatının akıbetinin ne olacağını dile getirdi.

Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka Website sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.

Emekli olan kişi kıdem tazminatı alabilir ancak ihbar tazminatı alamaz. Bunun nedeni ihbar tazminatının işverenin sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi durumunda çalışanın yeni iş bulması için makul süreyi tanıması veya bunun tazminatını ödemesine dayanmasıdır.

İşçi, işverenden kaynaklı sebepten one haftadan daha fazla işe gidemez aynı zamanda parasını alamaz ve de gelmediği günler için maaşı kesilirse.

İşinin, iş yerinde sürekli görüşmek zorunda olduğu işvereni veya çalışma arkadaşının, yapmış olduğu iş ile alakalı olmayan bulaşıcı bir hastalığa yakalanması sebebiyle işçi bu hastalığı kapmamak için iş akdini haklı sebeple tek taraflı olarak sona erdirebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.

İşçi, iş akdi yapılırken kendisinin nitelikleri, iş bilgisi, yetenekleri ve tecrübesi Kıdem tazminatı konusunda işverene doğru bilgi vermek zorundadır. İşçinin yanlış bilgi vermesi ve verdiği yanlış bilginin iş akdinin gereklerinin yerine getirilip getirilmemesi hususunda önem arz etmesi halinde işveren iş akdini fesheder ve işçi kıdem tazminatı alamaz.

İş10 ayrılma sebebiniz yukarıda saydığımız nedenler içerisine giriyorsa şimdi diğer şartları sağlayıp sağlamadığınız kontrol edilmelidir.

Bu nedenle kıdem tazminatı sorunlarının giderilmesi için mahkemelerin aracılık servisine başvurulması gerekmektedir. Ofisin bulunmadığı yerlerde, fesih şikayetlerini ele almak için Sulh Ceza Mahkemesine başvurulabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *